Пиріжкові вихідні: в гостях у бабусі, фірмовий рецепт “румяненьких”
Записав під диктовку рецепт бабусиних рум’яних пиріжків. А ще розповімо, як їздили за покупками і що цікавого бачили.
Справи-турботи
У кожного свої справи-турботи у вихідний день. Субота традиційно розпочалася з сніданку. Сімба сидів на підвіконні і полював за бутербродами з ковбасою.
Багато планів було на цей день, але так і не встигли. Ремонт – справа довга, особливо якщо ти дилетант. Але ми намагаємося з Діаною. Ламаємо і будуємо. Особливо ламати виходить дуже добре!
Викотилися з ремонту, мороз і сонце, діти катаються з гірки. Вирішили, що навесні вже запахло! До кінця зими всього 10 днів.
Шопінг
У наших хвостатиков закінчився наповнювач, тому з ремонту зарулили в Світлофор.
Там виявили гігантську завісу з бурульок.
Уздовж усього будинку бурульки звисають суцільною стіною.
Страwное справу і фантастичне видовище. Фотографії не передають того ефекту.
Крім наповнювача купили ананас.
Попався поганий. Не знаю, нам не пощастило так чи всі нікчемні.
Особливо не вдивлялися в асортимент. Зазначили лише, що печериць знову немає (хотіли взяти), зате з’явилися помідори черрі. Ціна майже як в Магніті, тому багато не взяли. Відмінні черрі, без шлюбу.
Пироги з пилу, з жару
Більше нічого не взяли. Не до шопінгу, в гості спішити треба – там пиріжки з запалі з жару чекають, та так в рот і просяться.
Способи приготування випічки у хазяєчок багато, у кожної свої секретики. Розповімо вам, як пиріжки звикла піч наша бабуся. Будемо раді, якщо щось нове дізнаєтеся для себе. Обов’язково напишіть, що ви робите так само, а що інакше.
Тісто
1. Свіжі дріжджі (20 – 25 гр) кладу в склянку, наливаю півсклянки теплої води і додаю 1 ч. л. цукрового піску. Розмішую і залишаю на 20 хвилин для активації дріжджів.
2. Тим часом підігріваю 1 склянку молока, в нього додаю 50 гр. розтопленого вершкового масла, 1 яйце,
100 гр цукрового піску, половину чайної ложки солі.
3. Дріжджова закваска виходить з пінною шапочкою.
Вливаю цю закваску в загальну ємність (з пункту 2) і перемішую.
4. Борошно просіюю спец. гуртку і додаю кількома порціями. Після того, як поклала 1-ю частину борошна, вливаю 2 ст. л. соняшникової олії. Борошно в сумі виходить приблизно 3 склянки. Буває, що зверху кладу 2-3 ложки борошна.
Вимішую тісто і дивлюся. Якщо тісто продовжує липнути до рук, то борошна можна трохи додати.
5. Вимішую тісто до тих пір, поки не перестане приставати до рук – хвилин 10. Потім збираю тісто в кулю, змащую олією.
Також змащую дно форми, в якій воно буде підніматися. Накриваю чистим рушником і залишаю в теплому місці години на 2.
6. Коли тісто збільшиться в об’ємі в два рази, добре його обминаю і залишаю ще на деякий час, щоб знову піднялося.
Невеличкий секретик:
- поки пиріжки не в духовці, важливо уникати протягів. Двері на кухню краще закрити і не плескати їй.
Начинка
Найбільш популярна і улюблена начинка у нас – це капуста з яйцем. Такі пиріжки розлітаються!
Записав рецепт приготування начинки під диктовку:
1. Капусту дрібно рубаємо, заливаємо окропом і залишаємо на 30 хвилин. Відкидаємо на друшляк, щоб вода скла. Капусти треба приблизно 400 гр, а взагалі, на око.
2. Варимо 5 штук яєць і ріжемо на дошці.
3. Капусту обсмажуємо без цибулі. Наливаємо підступах д. масло, насипаємо капусту, посипаємо піском (1,5 ст. ложки) одразу поклали капусту на сковорідку. Сіль в кінці. А ще добре б додати 50 гр вершкового масла .
4. Коли капуста отстыла, додаємо яйця. Перемішали і поки залишаємо.
Ліпимо пиріжки
1. Коли тісто піднялося 2-й раз, на стіл сиплемо трохи борошна.
2. Дістаємо шматочок тіста, розкачуємо в ковбаску, ріжемо на шматочки. У мене виходить 20 штук.
3. Потім кожен шматочок округляємо колобком
і накриваємо рушником на 10-15 хвилин.
4. Потім розкачуємо колобки качалкою і кладемо начинку приблизно по 1 ст. ложці на кожен гурток.
5. Защипуємо щільно.
Перевертаємо, надаємо форму пирога і викладаємо на деко, застелене килимком для випічки. Або можна взяти пергамент.
6. Знову накриваємо рушником пиріжки на 15 хвилин.
7. Кожну заготовку протикаємо виделкою, щоб вийшло повітря і змащуємо сумішшю з 1 яєчного жовтка з 1 ст. л. молока.
І відразу відправляємо в духовку,. Випікаємо, поки не зарум’яняться.
Пиріжки виходять рум’яні, повітряні. Дуже смачні. Звичайно, багато залежить від досвіду господині. Але якщо знати процес, повторити нескладно. А досвід прийде